13 March 2023

Τί πιο σύνηθες? Με απευθείας ανάθεση άνοιξε η αυλαία Γεραπετρίτη στο Υπ. Μεταφορών

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποτίθεται ότι ανέλαβε "μεταβατικός Υπουργός Μεταφορών". Ή κάτι τέτοιο. Έτσι ανακοίνωσε (κι εδώ) την Τετάρτη 1η Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, όπως έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή με το άρθρο μας Τέμπη: Σκιώδης Υπουργός & Σκιώδης Επιτροπή, ο Γεραπετρίτης ΔΕΝ είναι Υπουργός Μεταφορών. Ούτε "μεταβατικός", ούτε "υπηρεσιακός" ούτε τίποτα. Από την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 (ΦΕΚ Α 46/02.03.2023) στο Υπουργείο Μεταφορών δεν υπάρχει Υπουργός. Για τον λόγο αυτό, καμία πράξη αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών δεν φέρει την υπογραφή του Γεραπετρίτη. Ούτε καν η πράξη σύστασης της σκιώδους "επιτροπής εμπειρογνωμόνων"η οποία συνεστήθη για να διερευνήσει τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έγινε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη και είχε αρχικά ονομαστεί "Επιτροπή Γεραπετρίτη". Αν και υποτίθεται, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα την συνέστηνε ο Γεραπετρίτης, τελικά συνεστήθη με πράξη του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Μεταφορών, κου Ξιφαρά.

Παρόλα αυτά, στο προοίμιο των πράξεων που εκδίδονται από το Υπουργείο Μεταφορών και δημοσιεύονται στην Δι@ύγεια, ξεκίνησε δειλά δειλά να εμφανίζεται η Απόφαση του Πρωθυπουργού Υ1/2023 (ΦΕΚ Β 1181/02.03.2023) με την οποία ανατίθεται στον Γεραπετρίτη "γ) η διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και η εποπτεία των φορέων που υπάγονται σε αυτό".

Εκείνο όμως που έχει σημειολογικό ενδιαφέρον είναι ότι η πρώτη πράξη του Υπουργείου Μεταφορών, την οποία κοσμεί με το όνομα του ο Γεραπετρίτης, εκδόθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 και είναι μια απευθείας ανάθεση. Εδικότερα, αφορά στην απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς για κάλυψη αναγκών των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για το έτος 2023.



Εδώ δεν κρίνουμε την νομιμότητα ή την σκοπιμότητα της απευθείας ανάθεσης. Μπορεί να είναι οι πιο νόμιμες απευθείας αναθέσεις στην ιστορία των απευθείας αναθέσεων. Εκ πρώτης όψεως φαίνονται πράγματι να είναι εντάξει και, μάλιστα, να αφορούν σε πεπραγμένα της ηγεσίας Καραμανλή κι όχι του Γεραπετρίτη. 

Έχει όμως σημειολογικό ενδιαφέρον (και μια δόση ειρωνίας) ότι σε μια Κυβέρνηση, η οποία έχει ταυτιστεί με τις απευθείας αναθέσεις, η πρώτη πρώτη αναφορά του Γεραπετρίτη από τότε που ανέλαβε σκιώδης "Υπ. Μεταφορών" να γίνεται σε απευθείας ανάθεση

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι την ίδια ημέρα (09.03.2023) ο Γεραπετρίτης δεν αναφέρεται σε μία αλλά σε τρείς (3) απευθείας αναθέσεις



Να ευχηθούμε καλή αρχή στον σκιώδη Υπουργό και καλές απευθείας αναθέσεις.

Αναλυτικά οι πράξεις:
1. ΑΔΑ 6Ε5Κ465ΧΘΞ-Ω95 Έγκριση απευθείας ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφοράς, για το έτος 2023 (pdf)
2. ΑΔΑ ΨΧΝ3465ΧΘΞ-ΙΑΣ Έγκριση απευθείας ανάθεσης για πρόσβαση στην τράπεζα νομικών πληροφοριών <<ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε., Sakkoulas- online.gr>>, με συνδρομή σε εξειδικευμένη νομική ηλεκτρονική βάση δεδομένων κατά το έτος 2023, για παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής, νομικής και διοικητικής πληροφόρησης και αποτελεσματική ενάσκηση των καθηκόντων των Γραφείων Νομικών Συμβούλων του Υπ.Υ.Με. (pdf)
3. ΑΔΑ 9Σ0Ν465ΧΘΞ-ΘΑΖ Απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης δύο (2) φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων τύπου XEROX της Ε.Υ.Δ.Ε. Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στην εταιρεία «ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ DIRECTA.E.» (pdf)